טכנולוגיית הענן מאפשרת לכל משתמש להעביר את הקבצים החשובים והאישיים שלו, מהמחשב אל אמצעי אחסון וירטואלי שאינו פיזי ומוחשי, ומכאן שמו: ענן וירטואלי. ממש כמו אותם אמצעי אחסון שהזכרנו, גם בענן אפשר לשמור סוגים רבים של קבצים, אך היתרון של האמצעי הזה על האחרים גדול.

להשתמש בגיבוי מכל מקום ובכל זמן, בלי לקחת דבר איתך

זהו העיקרון החשוב ביותר של טכנולוגית הענן: כפי שניתן להבין, מדובר בכלי וירטואלי אשר מספק את הפתרונות השונים שהוא מציע דרך רשת האינטרנט. וכשהכל וירטואלי, כולל נפח האחסון ואמצעי האחסון, אין צורך לסחוב איתנו שום דבר. אפילו מחשב אישי לא תמיד יהיה נחוץ כאן. הגישה מתאפשרת בקלות, מכל מקום ובכל זמן.

כל מה שצריך כדי להשתמש באמצעי האחסון המתקדם הזה, הוא מחשב זמין וחיבור לאינטרנט. כניסה לעמוד הראשי של אותו אמצעי אחסון (אשר מתפקד למעשה כאתר אינטרנט לכל דבר) תאפשר לנו להזין את פרטי המשתמש האישיים שלנו - ובתוך זמן קצר תהיה לנו נגישות לכל הקבצים ששמרנו באותו ענן.

כך, גם אם אנחנו נמצאים באינטרנט קפה בהודו, נוכל להשתמש במסמך וורד ששמרנו עוד כשהיינו בישראל; כך, גם בפגישת עסקים באילת, ללא המחשב האישי, לא נתקשה להשתמש במצגת שהכנו במיוחד והעלינו מראש לענן; וכך, גם אם המחשב אינו תקין, אפשר לשחזר את כל המסמכים החשובים שהיו בו בקלות, מתוך הענן.

שני אמצעים שנחשבים כיום לפופולאריים ואהובים מאוד בקרב משתמשים פרטיים ועסקיים, הם הדרופבוקס (Dropbox) וכונן גוגל (Google Drive). כאן נפרט לכם בקצרה על הנתונים העיקריים של שני האמצעים הללו, ונסביר לכם כיצד משתמשים בהם.

ראשית, אנו ממליצים לכם לצפות בסרטונים קצרים אשר מסבירים על פעולתם:

וכעת, למעט נתונים...

שני שירותי הענן הללו הם חלק ממגמה חדשה יחסית בתחום שירותי הענן, אשר מציעה אחסון וירטואלי בחינם, עד לנפח מסוים. מעבר לנפח הזה, המשתמשים יידרשו לשלם באופן חודשי וקבוע. עם הזמן, וככל שהשירות הופך לפופולארי יותר, מחירי האחסון הולכים ויורדים ונפח האחסון אשר ניתן בחינם עולה, כך שאט אט השימוש בשירותים הללו הופך נוח יותר. כמה מילים על שני השירותים:

Dropbox:

נוסד: 2007

נפח אחסון בחינם: שלושה ג'יגה

עלות חבילות אחסון גדולות יותר (תשלום חודשי): 9.99 דולרים ל-102 ג'יגה, 19.99 דולרים ל-202 ג'יגה.

תמיכה במערכות הפעלה: כל מערכות המחשב והסמארטפונים

Google Drive:

נוסד: 2012

נפח אחסון בחינם: חמישה ג'יגה

עלות חבילות אחסון גדולות יותר (תשלום חודשי): 4.99 דולרים ל-100 ג'יגה

תמיכה במערכות הפעלה: כל מערכות המחשב, רק אנדרואיד בסמארטפונים

כיצד זה עובד בפועל?

העניין עצמו פשוט למדי. כאמור, העננים הוירטואליים הם מעין אתרים שהגישה אליהם היא באמצעות שם משתמש וסיסמא, במטרה לאפשר לכל משתמש גישה אישית ומאובטחת לקבצים השייכים לו, שהם לרוב גם חשובים מאוד (מתוך הנחה שאדם אשר מגבה את קבציו מודע לחשיבות שלהם).

כל שצריך לעשות הוא להיכנס לשירות של החברה המספקת ולהירשם בסיום תהליך קצר ופשוט. מייד לאחר מכן, גם בדרופבוקס וגם בכונן גוגל, ניתן לבנות תיקיות, להעלות קבצים תוך שניות ולסדר את הכונן כמו שתרצו, ממש כמו שעושים במחשב האישי, בדיסק הקשיח, ב-USB וכל דומיהם.

גם לדרופבוקס וגם לכונן גוגל אפשרות של יצירת תיקייה 'פיזית' במחשב האישי, אשר בעזרתה אפשר לסנכרן את הקבצים באופן פשוט ואפילו אוטומטי, בהתאם לפעולות המתבקשות, גם מול המחשב, גם מול הסמארטפון וגם מול יתר המכשירים.

איך משתמשים בדרופבוקס?

זהו מסך הכניסה אל הדרופבוקס (הגעה דרך dropbox.com):

dropbox

כפי שניתן לראות, בצד שמאל ישנו קישור להורדת התוכנה (וכן סרטון הדגמה מעליו, כמו זה שהצגנו קודם לכן) - התוכנה אשר מאפשרת את הקמת התיקייה במחשב, שבעזרתה מתבצע הסנכרון המבוקש.

בצד ימין ישנה האפשרות להירשם לשירות בתור משתמשים חדשים, בחלק בו קובעים את שם המשתמש, הסיסמא ובהמשך גם את הקישור למכשירים השונים. כשתרצו לקשר את הדרופבוקס למכשירים נוספים, תוכלו לעשות זאת באותה דרך וללחוץ על 'חשבון קיים' ולא על 'חשבון חדש' בתהליך ההתקנה. בפינה הימנית העליונה נמצאת אפשרות הכניסה למשתמשים קיימים שנרשמו כבר.

dropbox_two

זה כבר המסך הראשי של הדרופבוקס, ובו ניתן לראות תיקיות שונות. ממש כמו במחשב האישי, ניתן להיכנס לתיקיות הללו ולהעלות אליהן קבצים מכל סוג אפשרי, ניתן להעלות קבצים גם למסך הראשי ועוד.

מעל שורת הכותרות, משמאל לדה החיפוש, נמצאים אייקונים אשר מאפשרים לבצע מספר פעולות עם הקבצים, כאשר השמאלי שביניהם הוא האייקון שמאפשר העלאת קבצים. זה, בגדול, כל מה שצריך לדעת כדי להשתמש בדרופבוקס, לפחות באופן בסיסי.

איך משתמשים בכונן גוגל?

זהו מסך הכניסה של כונן גוגל (הגעה דרך drive.google.com):

google_drive

כאן ניתן לראות שהכניסה לכונן גוגל, כמו לכל מוצרי החברה, זהה לזו של הדואר האלקטרוני המוכר, ה-Gmail. לכן, כדי להצטרף לשירות הזה, צריך להחזיק בחשבון Gmail פעיל, למרות שכיום לרובינו יש אחד כזה.

זהו המסך אליו תגיעו לאחר הכניסה לשירות:

gmail

כאן ניתן לראות רשימה ארוכה של קבצים ותיקיות, כאשר מצד שמאל למעלה (הכפתור האדום) נמצאת האפשרות להעלות קבצים מהמחשב. כפי שניתן לראות, כל קובץ כזה כולל גם נתון של שיתוף, במקרה שהוא אכן שותף עם משתמשים אחרים - מנויי ג'ימייל.

זהו מסך השיתוף שנפתח (לאחר העלאת הקובץ, תופיע אפשרות כזו מצד ימין):

gmail_two

מעל לרשימת הקבצים אפשר למצוא גם כפתור ליצירת תיקיות, אך זו רק ההתחלה מבחינה זו: כונן הגוגל משתמש ביכולות הנהדרות של ה-Google Docs כדי לאפשר למשתמשים בו גם ליצור קבצים ולא רק להעלות כאלו. אלו יכולים להיות קבצים בסגנון וורד, אקסל ועוד, אותם ניתן ליצור בכפתור האדום שלצד כפתור ההעלאה.

אלו למעשה הדברים החשובים ביותר בהבנת דרך הפעולה של כונן גוגל, אך גם לגביו וגם לגבי הדרופבוקס חשוב לזכור שהאופציות רבות מאוד. אפליקציות מיוחדות לסמארטפונים ועוד שלל חידושים ציצים מפעם לפעם וכדאי לזכור שמדובר בכל זאת בטכנולוגיה יחסית חדשה. זה אומר, שבעתיד עוד צפויים לנו לא מעט שדרוגים, כנראה.