אמנם מהירות וחוזק המעבד, רוחב הפס בגלישה באינטרנט, זהות מערכת ההפעלה ומגוון התוכנות ישנו גם הם רבות לגבי אופי השימוש במחשב, אך המסך הוא ללא ספק זה שישלים תמונה נהדרת.

אם כך, איך אפשר לדעת מהו מסך מחשב איכותי? האם הגודל הוא שקובע, רמת הרזולוציה או אולי סוג הטכנולוגיה בה מוקרנת התמונה על המסך? כל אלו יחד, ועוד פרמטרים רבים אחרים. כאן ננסה לרכז את כולם, כדי שהבחירה שלכם תהיה כמה שיותר מוצלחת.

הטכנולוגיה

ניתן למצוא כיום בחנויות המחשבים שלושה סוגי טכנולוגיות אשר על פיהן פועלים מסכי המחשב השונים:

  • CRT - הטכנולוגיה הישנה של מסכי ה'שפופרת' העבים, שתופסים הרבה מקום ונחשבים כבדים מאוד. זהו הסוג הכי פחות פופולארי, שכמעט ונעלם מהעולם, אך הוא נחשב זול במיוחד ולמרות שהוא מיושן מאוד, זהו מסך שמסוגל להעניק תמונה איכותית למדי.
  • LCD - המסכים אשר בישרו את המהפכה הדקה. אלו מסכים בעובי של כמה סנטימטרים בלבד, אשר פועלים על פי שיטת הגביש הנוזלי. נחשבים לפופולאריים ביותר היום, מציגים איכות תמונה טובה מאוד ונחשבים אמינים לא פחות מאחיהם הוותיקים. בשל שכיחותם, הפכו לזולים מאוד.
  • LED - עוד חידוש בתחום. זהו מסך שפועל בטכנולוגית ה-LCD, אך כולל תאורה אחורית אשר מורכבת ממנורות LED עוצמתיות, שמשפרות את איכות התמונה, את הניגודיות ואת בהירות המסך, תוך חיסכון באנרגיה.

הפאנל

חלק המסך אשר בו אנחנו מביטים, כולל ה'מסגרת' שלו, נקרא פאנל. גם כאן ישנן כמה אופציות, כשכל אחת מהן מציעה שיפור מסוים ובהתאם, עולה יותר:

  • TN: הסוג הנפוץ ביותר, יתאים לשימוש יומיומי רגיל אך פחות מומלץ למי שנוהג לראות סרטים ולשחק במשחקי מחשב עתירי גרפיקה.
  • VA: פאנל משודרג יותר, שמציע עומק צבע של 8 ביט (ה-TN מציע שישה ביט), ולכן יתאים יותר לגיימרים ולחובבי סרטים.
  • IPS: פאנלים שמציעים גם הם עומק של 8 ביט אך נחשבים לטובים ביותר כיום. מצד שני, הם יקרים מאוד וגם ידועים כזוללי אנרגיה.

הרזולוציה

רזולוציה מתייחסת למספר הפיקסלים על המסך - אותן נקודות זעירות אשר למעשה מרכיבות את התמונה המוצגת. ישנם שני מושגים שכדאי להכיר בהקשר זה: רזולוציה טבעית, שהיא הרמה הגבוהה ביותר שאפשר להשיג מבלי לפגוע באיכות התמונה, ורזולוציה מקסימלית, שהיא הרזולוציה הכי גבוהה שאפשר להציג על המשך, בלי קשר לאיכות התמונה עצמה (כלומר, עד כמה ניתן 'להגדיל' את התמונה על המסך).

לצד נתוני הרזולוציה, חשוב להתייחס גם למרחק בין הפיקסלים או לגודל הנקודה, אשר נגזר בין היתר גם מהכמות שלהם, מן הסתם. גודל של 0.26 מילימטרים יהיה בהחלט טוב, כאשר 0.16 נחשב לטוב ביותר.

בהירות וניגודיות

בסביבה בה התאורה חזקה מאוד, ידוע כי קשה יותר לראות את התמונה (זאת, מבלי להתייחס להשתקפות על המסך, בה ניגע בהמשך). נתון אשר יסייע בעניין זה הוא הבהירות של המסך, שמצביעה על מידת החדות של התמונה המוצגת. תמונה חדה יותר, תוצג מן הסתם טוב יותר בכל תאורה ולכן, יש לכך חשיבות רבה מאוד.

הניגודיות, או יחס הניגודיות, מצביעה על איכות ההצגה של הגוונים הכהים על המסך. יש לכך השפעה גם על רמת התמונה באזור בו התאורה חזקה, אך היא משפיעה על איכות התמונה בכל מצב ולכן יש לה חשיבות גדולה מאוד. ניגודיות גבוהה תהיה חשובה מאוד עבור גיימרים ובזמן צפייה בסרטים על המסך.

זמן תגובה

אחד החסרונות הגדולים של המסכים הדקים, מסכי ה-LCD, לעומת הדור הישן, הוא ב'מריחת' התמונה. תופעה זו נראית כמצב בו המסך אינו מצליח להדביק את קצב הצגת הנתונים אותו דורש המחשב (או הטלוויזיה), ולמעשה נותר מאחור, בתמונה הקודמת. וזה בעצם מה שבאמת קורה.

מסכי ה-LCD מגיבים במהירויות שונות לנתונים אשר מועברים להם, בשל אופייה של הטכנולוגיה הזו. כדי למנוע את המריחה, יש להצטייד במסך בעל זמן תגובה מהיר - הזמן שבו המסך 'מגיב' להוראות מהמחשב ומחליף את צבע הפיקסלים בהתאם.

גודל ורוחב מסך

היום ישנם מסכי מחשב בגדלים שנעים בין 17 אינץ' לכל הפחות, עד מעל ל-24 אינץ', כאשר יותר ויותר מסכים מתקרבים לגדלים אשר מזכירים מסכי טלוויזיה. חשוב לזכור כי גודל המסך צריך להיקבע על פי המרחק שלו מהכיסא וכי הוא ישפיע גם על הרזולוציה.

עניין נוסף שחשוב לזכור הוא רוחב המסך, או שיטת הצגת התמונה בו: אם בעבר מסכי ה-3:4 היו הנפוצים ביותר, הרי שהיום המסכים הרחבים, ה-9:16, הם הנפוצים יותר, משום שהם מתאימים במיוחד להקרנת סרטים ולמשחקים.

מסך מבריק או מט

כפי שציינו קודם לכן, בעיה נוספת של מסכים באופן כללי, היא ההשתקפות של האור מולם. השתקפות כזו, במיוחד כאשר מדובר באור חזק, יכולה לפגום בחוויית הצפייה במחשב. לכן, ניתן למצוא היום גם מסכי מחשב בעלי ציפוי מט ולא מבריק, כזה שאינו מחזיר את האור ומנטרל כמעט לחלוטין את האפשרות להשתקפות.

כניסות המסך

כל מסך מחשב מודרני מכיל 'כניסות' - הכנות לחיבורים של טכנולוגיות שונות. במסכים המתקדמים חשוב שיהיו לפחות שלוש כניסות מהסוגים הבאים:

  • USB - ממש כמו במחשב עצמו, זו כניסה שמאפשרת לחבר מדיה מסוגים שונים, עזרים למחשב ועוד.
  • DVI או HDMI - חיבור דיגיטלי שמאפשר לקשר בין המחשב למסכי LCD אחרים
  • VGA - חיבור אנלוגי לאותה מטרה

כל משתמש וסוג המסך המתאים לו

כפי שראיתם, הנתונים השונים מתאימים לסוגים שונים של משתמשים. חשוב מאוד לרכוש מסך אשר יתאים בדיוק לאופי השימוש בו, אחרת הוא עשוי להציע יכולות נמוכות מידי מצד אחד, או יכולות גבוהות מידי (ובזבוז מיותר של כסף ומשאבים) מצד שני. בטבלה הבאה, תוכלו לקבל תמונה כללית טובה לגבי עניין זה:

נתוני המחשב

משתמש רגיל

חובבי סרטים

גיימרים

טכנולוגיה

LCD

LCD/LED

LCD/LED

פאנל

TN

TN/VA

IPS

רזולוציה

1024X768

1024X1280

1050X1680

זמן תגובה

5 אלפיות שנייה

5 אלפיות שנייה

2 אלפיות שנייה

גודל

17-19 אינץ'

19-22 אינץ'

24 אינץ' ומעלה

מחיר

עד 1,500 ש"ח

800-2,500 ש"ח

1,000-4,000 ש"ח ויותר

מדריכים נוספים

מדריך אוזניות עצם

מדריך Samaung GALAXY Tab2