כאשר המחשב שלך מופעל, הוא לא מפעיל ישירות את מערכת ההפעלה שלך, אלא מבצע סדרת פעולות לא ברורות, לרוב במסך שחור ובכיתוב לבן (כמו במערכת ההפעלה DOS של פעם). רק לאחר סיום הפעולות הללו, מערכת ההפעלה עצמה היא שעולה על המסך ואתה יכול להתחיל לעבוד.

אותן פעולות שייכות ל-BIOS, שהיא למעשה המערכת הבסיסית של המחשב. אם אתה רוצה להכיר את פניו האמיתיים של המחשב שלך, הזמן שבין הדלקת המחשב להעלאת מערכת ההפעלה הוא הרגע הנכון לכך. למעשה, מערכת ההפעלה היא רק עוד תוכנה אשר מסייעת למשתמש להפעיל את המחשב בנוחות.

ה-BIOS (Basic Input Output System) היא מערכת הפעלה בסיסית למדי שנמצאת על לוח האם. מדובר בשילוב בין תוכנה לחומרה, שנקרא גם קושחה, וזהו למעשה הבסיס של הבסיס של כל תוכנות המחשב.

ה-BIOS היא אחת ממערכות ההפעלה החשובות ביותר במחשב. אין שום ספק שללא הביוס אי אפשר לעבוד, ולמעשה המחשב לא יעשה דבר ללא מערכת זו. כל מה שתראה הוא מסך שחור ולא יותר מזה.

בעזרת הביוס, המחשב יכול למעשה 'להתאפס' עם הדלקתו או הפעלתו מחדש, ולסנכרן בצורה הטובה ביותר בין חלקיו השונים. לכן, כל שינוי במערכת הזו, וכל ניסיון לשיפורה עלול לנחול מפלה כואבת, בסיומה לא תוכל להשתמש עוד במחשב שלך.

אז מדוע שתרצה לבצע עדכון של הביוס?

ישנן כמה סיבות לביצוע עדכון של ה-BIOS?

הסיבות לעדכון הביוס לא רבות, אך חשובות. לדוגמא, באג במערכת הביוס הנוכחית דורש עדכון; גם הכנסת חומרה חדשה אשר הביוס אינה תומכת בה, דורשת עדכון שלה; גם הוספה של מאפיינים חשובים שכרגע לא קיימים ב-BIOS תחייב עדכון.

חשוב לציין כי לא מדובר כאן בשינוי פרטים ב-BIOS, שניתן לבצע עם עליית המחשב (כאשר המחשב 'מצהיר' כי בלחיצה על מקש מסוים ניתן להגיע אל ה-BIOS). העדכון הזה נעשה בצורה פיזית כמעט, כאשר הוא מתייחס אל הנעשה בלוח האם עצמו. ולכן זהו מהלך שנחשב תמיד לרגיש ומורכב.

אז איך מבצעים עדכון BIOS?

ראשית, יש לברר מהו לוח האם שנמצא ברשותכם. כדי לעשות זאת, יש לפתוח את המארז ולמצוא את סימני הזיהוי על לוח האם או לברר עם החנות בה רכשתם את המחשב מהו הסוג הספציפי של לוח האם.

לאחר מכן, יש להיכנס לאתר של החברה ולחפש שני קבצים שיסייעו בעדכון: הקובץ ובו הגרסה החדשה, וכן תוכנה מיוחדת אשר תבצע את העדכון עצמו, כלומר תחדיר את הגרסה החדשה על תוך התוכנה שבלוח האם. חשוב מאוד לוודא שהקובץ שהורדת מתאים בדיוק ללוח האם שלך, אחרת העדכון ייכשל והמחשב יפסיק לעבוד.

העדכון עצמו

לאחר שמצאתם את הקבצים המבוקשים, ישנן שתי אפשרויות ביניהן תצטרכו לבחור:

  1. עדכון הביוס דרך האינטרנט, בעזרת תוכנת התקנה מיוחדת שמגיעה בדרך כלל על דיסקט (פלופי דיסק) מטעם היצרנית, עם קניית המחשב
  2. עדכון עצמי, בעזרת הקובץ שהורדת, במצב DOS

ברור כי האפשרות הראשונה מומלצת מאוד למי שמבצע את העדכון בפעם הראשונה, משום שכך הסכנה לתקלות ובעיות נמוכה יותר. האפשרות השנייה מומלצת למי שכבר ביצע את המהלך הזה בעבר, או למי שמחזיק בידע רב בתחום המחשבים.

אגב, את המעבר לגרסת DOS אפשר לבצע בעזרת הדיסקט. כך או כך, מומלץ להעתיק את קובץ ההתקנה למחשב ולעבוד ממנו, בשל האמינות הנמוכה של הדיסקט.